Historisch Leiden

Leiden heeft door de eeuwen heen, of het nu wilde of niet, altijd een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. De ups en downs van de stad hebben gezorgd voor een rijke historie, die nog altijd voelbaar en beleefbaar is in de stad.

Bekijk meer foto’s: Instagram

Leidens ontzet

Neem bijvoorbeeld de belegering door De Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Deze werd beëindigd op 3 oktober 1574. Leidens Ontzet wordt nog elk jaar uitbundig gevierd op 2 en 3 oktober.

Universiteit van Leiden

Een jaar later, in 1575, schonk Willem van Oranje, die de opstand tegen de Spanjaarden leidde, de stad een eigen universiteit. Daarmee werd de basis gelegd voor de kennisstad die Leiden vandaag de dag is.

Handelaren en grachtenpanden

Leiden is een stad van handelaren. Dat is terug te zien in de straten en pleinen die 'markt' in hun naam hebben, zoals de Aalmarkt, de Boommarkt en de Kaasmarkt. Dat de Leidse Kooplieden goed boerden, beleef je optimaal als je langs de statige grachtenpanden wandelt, zoals het Rapenburg.

Musea

Dankzij de rijke geschiedenis van Leiden én de aanwezigheid van de eeuwenoude Rijksuniversiteit, zijn er in Leiden meerdere interessante musea te vinden. Daarvan genieten het Museum van Oudheden, het Museum van Volkenkunde en Naturalis internationale bekendheid.

Meer weten over De Ananas?

Voor De Ananas verloopt de inschrijving en toewijzing volledig digitaal. Door nu alvast een persoonlijk woningdossier aan te maken wordt u automatisch op de hoogte gehouden van de voortgang van het nieuwbouwproject.